Zajmovi za početnike i nove poduzetnike

Koje opcije financiranja stoje na raspolaganju poduzetnicima koji posluju kraće od 2 godine ili pak onima koji tek pokreću poslovanje?

Pribavljanje početnog kapitala za pokretanje ili proširenje poslovanja novim poduzetnicima vrlo često predstavlja veliki izazov.

Poduzetnici koji tek pokreću poslovanje ili posluju relativno kratko, često me pitaju koje konkretno kreditne programe mogu koristiti i imaju li uvjete za dobivanje kredita.
Dobra vijest je da svaka pažljivo posložena i održiva poslovna ideja može vrlo jednostavno biti financirana, i to po jako povoljnim uvjetima.


Na koji način?


HAMAG-Bicro Mikro investicijski zajam

Ovaj zajam namijenjen je mikro i malim poduzetnicima te fizičkim osobama koje tek planiraju registrirati poslovni subjekt (obrt ili trgovačko društvo) te im je potrebno financiranje nešto nižeg iznosa (do 25.000 EUR).
Ovim zajmom financira se ulaganje u dugotrajnu imovinu te se dio zajma može koristiti za ulaganje u obrtna sredstva (do 30% ukupnog iznosa). Kako biste provjerili što podrazumijeva ulaganje u dugotrajnu imovinu te što su obrtna sredstva, pročitajte blog post Vrste poduzetničkih kredita.
Kamatna stopa iznosi 0,5% te je fiksna za cijelo vrijeme otplate kredita, a maksimalan iznos zajma iznosi 25.000 EUR. Rok otplate iznosi maksimalno 5 godina, uz mogućnost ugovaranja počeka na otplatu.
Kod ovog programa ne zahtijeva se vlastito učešće u zajmu, već je moguće financirati 100% vrijednosti investicije (bez PDV-a).
Nadalje, većina mikro investicijskih zajmova odobrava se samo uz zadužnicu dužnika, bez potrebe za dodatnim instrumentima osiguranja.
Cjeloviti tekst programa pročitajte ovdje.

 

HBOR program Poduzetništvo mladih, žena i početnika

Ovim programom također je moguće financiranje poduzetnika početnika.
Prihvatljivi korisnici su mikro, mali i srednji poduzetnici koji tek osnivaju poduzeće ili posluju kraće od 2 godine ili poslovni subjekti u kojima najmanje jedna ili više žena zajedno posjeduju više od 50% vlasništva i kojima ujedno upravlja žena ili poslovni subjekti u kojima najmanje jedna ili više mladih osoba (u dobnoj skupini do navršenih 40 godina života u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit) zajedno posjeduju više od 50% vlasništva.

Namijenjen je za financiranje nešto većih iznosa investicija, od 200.000 kn do 2.000.000 kn. Kamatna stopa je fiksna te iznosi 2%, a rok otplate je do 12 godina.
Ovim programom financira se do 85% predračunske vrijednosti investicije (bez PDV-a), što sugerira da vlasnik mora sudjelovati u investiciji s min. 15% vlastitih sredstava. Ukoliko se radi o subjektu koji nije u sustavu PDV-a odnosno isti nije povrativ, HBOR može razmotriti mogućnost financiranja PDV-a.
Kod ovog programa potrebna je nešto veća razina instrumenata osiguranja. Traženi instrumenti osiguranja su nešto najčešće mjenice i zadužnice dužnika, zalog na imovini ili pak ESIF jamstvo HAMAG Bicro-a.
Cjeloviti program možete vidjeti ovdje.

 

Kao dio obvezne dokumentacije, potrebno je izraditi poslovni plan ili investicijsku studiju (za iznose iznad 700.000 kn).

Poslovni planovi, a posebice investicijske studije, jako su kompleksni dokumenti, koji predstavljaju temelj za procjenu ekonomske učinkovitosti i likvidnosti projekta. Za njihovu je izradu nerijetko potrebno imati stručna znanja i iskustvo, stoga je poželjno i preporučljivo angažirati konzultanta/stručnjaka.

Ukoliko me želite angažirati ili se samo informirati vezano da apliciranje za kredit, to možete napraviti ovdje.

Ako vam je ovaj članak bio koristan, možete ga podijeliti:

Facebook
LinkedIn

Odgovori